De openbaar aanklager in Rio de Janeiro beschuldigt in totaal 12 medewerkers en ex-medewerkers van oliedienstverlener SBM Offshore van betrokkenheid bij omkoping in Brazilië. Hieronder zijn twee voormalige topmannen van SBM Offshore, Tony Mace en Didier Keller, alsook de huidige topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema.

Dat werd donderdag bekendgemaakt.

De aanklacht houdt verband met het omvangrijke omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, waar het Nederlandse SBM bij betrokken zou zijn geweest. Naast Mace en Keller worden voormalig SBM-bestuurder Robert Zubiate en twee voormalige agenten van het bedrijf beschuldigd van betrokkenheid bij de zaak.

SBM liet weten de aantijgingen ,,op basis van wat we tot nu toe hebben gehoord” ongegrond te vinden. Het bedrijf wil opheldering van de Braziliaanse autoriteiten. De onderhandelingen met de Braziliaanse procureur-generaal, de rekenkamer en Petrobras over een schikking lopen nog.

Tussen 1998 en 2012 zou sprake zijn geweest van illegale betalingen ter waarde van 46 miljoen dollar rond contracten tussen Petrobras en SBM. Het bedrijf uit Schiedam zou daarmee opdrachten in de Braziliaanse oliesector hebben willen binnenhalen.

Mace was van 2008 tot en met 2011 topman van SBM, waar hij de opvolger was van Keller. Die stond van 2004 tot 2008 aan het roer bij de maritiem dienstverlener, die tot 2005 opereerde onder de naam IHC Caland.

Aanklacht justitie Brazilië tegen huidige bestuurders SBM

Ook huidige top van SBM is volgens het openbaar ministerie in Brazilië niet vrij van blaam. Topman Bruno Chabas en commissaris Siepke Hepkema zouden volgens het openbaar ministerie hebben meegewerkt aan het verdoezelen van de smeergeldaffaire, zo meldt Het Financieele Dagblad. "Wij achten bewezen dat zij opzettelijk het schandaal hebben toegedekt", aldus één van de openbare aanklagers tegenover Het FD.

Topman Chabas zou hiervoor een celstraf van maximaal zes maanden kunnen krijgen, maar volgens het OM in Brazilië is een schadevergoeding waarschijnlijker.

De strafrechtelijke procedure tegen medewerkers en ex-mededewerkers van SBM staat los van de onderhandelingen met de Braziliaanse anti-corruptieautoriteit CGU. Met deze overheidsinstantie probeert SBM een regeling te treffen voor een boete, waarna het bedrijf weer hoopt te kunnen deelnemen aan Braziliaans olieorders.

SBM Offshore levert onder meer drijvende platforms voor de  productie van olie en gas. Voor de kust van Brazilië zijn in het eerste decennium van deze eeuw grote nieuwe voorraden olie- en gas ontdekt die grotendeels worden geëxploiteerd door het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras in samenwerking met westerse partners.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl